Santander Consumer Bank

santander-consumer-bank

Santander er opprinnelig er en spansk bank som etter hvert har klart å etablere seg i mange europeiske land. Med sitt nye hovedkvarter i Boston, Massachusetts har Santander også begynt å kapre deler av det amerikanske finansmarkedet. I dag har banken mer enn 9000 ansatte og 2300 minibanker over hele verden. Her hjemme i Norge kjenner vi best til Santander som en forbrukerbank som tilbyr gunstige betingelser på forbrukslån, kredittkort og refinansiering. Den klassiske Santander-logoen er ofte lett gjenkjennelig på nettsider som innehar nyttig informasjon om lån uten sikkerhet. Santanders norske nettside har blitt delt inn i følgende kategorier: billån og fritidslån, kredittkort, forbrukslån, handlekonto og sparing. Med andre ord satser banken på å være en tilbyder av flere ulike finansielle tjenester og ikke bare en ekstern lånetilbyder som fungerer som et ”supplement” til din nåværende bank.

Hvilke betingelser får man når man søker forbrukslån hos Santander?

Forbrukslånene kan søkes fra 10,000 og helt opp til 350,000 kroner. Nedbetalingsperioden kan velges basert på hvor stort lånet ditt er. Hvis du låner mindre enn 75,000 kroner, så får du ikke lov til å betale ned lånet på mer enn 10 år. Kunder som søker om lån på mellom 75,000 og 150,000 får lov til å innfri lånet på maksimalt 12 år. Og siste kundegruppe (150,000-350,000) vil kunne velge 15 års nedbetaling hvis de ønsker det.

Santanders forbrukslånskalkulator er veldig nyttig når du skal få et innblikk i hvilken rente du kan forvente å måtte forholde deg til. I og med at banken enda ikke har gjort kredittsjekken som brukes til å regne ut hvilken effektiv rente du får, så har de ikke innblikk i hva slags kunde du er eller hvilke rentesats du må forholde deg til. Men ved å taste inn ønsket lånebeløp og nedbetalingstid, så vil Santander automatisk foreslå tre sannsynlige scenarioer som henholdsvis reflekterer et dårlig, middels godt og godt utfall av kredittsjekken. Den effektive renten kan variere mellom 8,6 % og 30,08 % – alt avhengig av variabler som hvor gammel du er, hvor mye inntekt du har, hvor stort lånebeløp du søker og utfallet av kredittsjekken.

Er Santander strenge med kravene?

Santander har mange fornøyde kunder som setter stor pris på sine fritidslån, forbrukslån og kredittkort. Men det er også en bank som setter ganske strenge krav til hvem de ønsker å gi ut lån til. Der enkelte banker den siste tiden har begynt å tilby forbrukslån til 18-, 21- og 23-åringer, står fortsatt Santander på sitt og sier at de har en klar og tydelig 25-årsgrense. Inntektskravet er også noe høyere i forhold til andre banker. Man har ikke mulighet til å søke om lån hos Santander med mindre man har en fast årsinntekt på minimum 200,000 norske kroner. Noen forbrukerbanker tillater søknader fra folk som har trygd eller andre inntektskilder helt ned til 100,00 kroner.

Og, i likhet med alle andre banker, så tar ikke Santander i mot søknader fra nordmenn som har løpende inkassosaker eller allerede registrerte betalingsanmerkninger.

De finansielle rammene er heller ikke helt gode hos Santander. Termingebyret ligger på 70 kroner, noe som faktisk er betydelig høyere enn andre banker.  Ofte pleier dette å ligge mellom 30 og 50 kroner hos de fleste norske forbrukerbanker som tilbyr forbrukslån. En annen ulempe er det høye etableringsgebyret. 1500 kroner er i skrivende stund det Santander tar for å opprette lånet for deg og den summen ligger sånn cirka 500 kroner over det som blir ansett som ”normalt” nå til dags.

Burde jeg søke forbrukslån hos Santander?

Oppsummert kan vi si at Santander har en god og brukervennlig nettside med gunstig effektiv rente som vil hjelpe deg med å spare mange tusenlapper hvis du ønsker et stort lån som du skal bruke lang tid på å betale ned. Men vi kommer ikke unna forholdsvis dyre administrasjonsgebyrer (termingebyr og opprettelseskostnad) samt ganske strenge krav for å få lån. Hvis du har fylt 25 år og ønsker å se hvilke betingelser de kan tilby deg, så koster det deg ingenting å fylle ut en søknad på nett. Du er heller ikke tvunget til å godta det lånetilbudet de gir deg.