Les dette før du tar opp et lån uten sikkerhet

lan-uten-sikkerhet

Når du er på nettet så har du sikkert lagt merke til de mange tilbudene om lån og kredittkort. Spesielt har forbrukslån blitt veldig populære i løpet av de siste par årene. Til stadighet er det flere og flere banker og finansieringsselskaper tilbyr denne lånetypen. En av grunnene til den økende etterspørselen etter disse lånene bunner i at tilbud om lån uten sikkerhet har blitt langt mer synlig enn de brukte å være. Søknadsprosessen er i tillegg enkel og ikke minst kan pengene du låner brukes til stort sett alle formål. Det er ingen banker som spør deg om hva du egentlig skal med pengene, de er bare interessert i å sikre seg at du betaler lånet tilbake som avtalt samt at du faktisk kan betjene lånet du tar opp. En skulle kanskje tro at det var i bankens interesse å innvilge så mange lån som mulig. Men til manges overraskelse er de lovpålagt å sikre at økonomien din kan tåle den belastningen det er å betale ned på et lån. Dette er også grunnen til at alle banker foretar en kredittvurdering av deg og din økonomi før et lån innvilges.

Kredittvurdering av dine økonomiske forhold

Det er en del ting du kan gjøre for å øke sjansen for å få innvilget et lån uten sikkerhet. Din betalingshistorikk er en av de tingene som det blir sett på ved kredittvurderingen. Det er derfor viktig å betale sine regninger til tiden, slik at man unngår å havne i registeret med betalingsanmerkninger og inkassosaker. Noe annet er å fortelle banken om endringer i økonomien din. Banken henter informasjon om inntekt og gjelden fra offentlige registre. Dette betyr at de i mange tilfeller kun har tall fra fjoråret og mye kan ha endret seg siden da. Har du fått lønnsforhøyelse eller kanskje ny jobb med en bedre lønn, så bør du informere om dette. Da blir sjansen for innvilgelse større. I tillegg kan kanskje oppnå et tilbud om lavere rente enn du ville ha fått med de tallene som er tilgjengelige for banken.

Omkostninger i forbindelse med et forbrukslån

Et lån kan brukes til så mye, og dette er jo nettopp en av fordelene med et forbrukslån. Uansett om du ønsker deg nye møbler til hytta eller nytt kjøkken så kan dette finansieres med et forbrukslån. Men det er også noen ulemper du bør tenke over, før du signerer på et tilbud om lån. Et forbrukslån har høye renter, og spørsmålet du bør stille deg selv er om du har råd til å betale ned på et lån i mange år fremover. Det er mulig å spare opp til de nye møblene, men selvsagt vil det ta noe tid.

Renten på et forbrukslån er det dyreste ved hele operasjonen. Avhengig av resultatet av kredittvurderingen, bør du regne med at du må betale en rente på mellom 14-18%. Du vil ofte se reklamer med en rente fra 7,9%, men det er veldig få som blir tilbudt en slik rente. I tillegg er det den nominelle renten, som egentlig ikke sier noe om den totale kostnaden ved lånet. Du må nemlig også ut med både et termingebyr hver måned og et etableringsgebyr ved opprettelse av lånet. Disse gebyrene og lengden på nedbetalingen spiller inn når den endelig kostnaden for lånet skal regnes ut.

Tilbakebetaling av pengene du har lånt

Det er litt forskjell på hvor lang tid du kan bruke på nedbetalingen av et lån uten sikkerhet. De fleste banker tilbyr allikevel inntil 15 års nedbetaling. Du kan hos mange låne inntil kr 500 000 og med et større lån til f.eks. ett nytt kjøkken, så er det en fordel å slippe høye avdrag hver måned. Betaler du ned på lånet over den maksimale perioden, så vil du ikke belaste månedsbudsjettet ditt alt for mye. Det er allikevel viktig å huske på at rentene løper i hele perioden og den samlede kostnaden blir høyere. Derfor bør du ikke bruke lengre tid enn nødvendig på tilbakebetalingen, i alle fall ikke om du har økonomi til å betale litt større avdrag hver måned.

Søknadsprosessen foregår på nettet

Før du velger banken du ønsker å søke om lån hos, sjekk en av sammenlikningtjenestene du finner på nettet. På for eksempel billige forbrukslån.no – søke lån uten sikkerhet finner du informasjon om størrelse på lån, renter, lengden på nedbetaling og kravene de ulike bankene har. Når du mottar et tilbud om lån, så sjekk alle vilkårene slik at det ikke kommer noen overraskelser. Det er også veldig lurt å søke lån hos flere banker slik at du kan sammenligne rentenivå og andre kostnader. Dette vil hjelpe deg til å velge det rimeligste tilbudet. Du bør også sjekke at du har en lønnsslipp og kopi av siste selvangivelse på din PC, slik at du kan sende dette til banken. De fleste banker etterspør nemlig gjerne denne type dokumentasjon. Dersom du kan sende det inn elektronisk med en gang vil hele prosessen gå mye raskere.